Besseggenturen

bess2Besseggen er norges mest gåtte fjelltur med sine vel 30000 besøkende hvert år. De fleste velger å ta båten fra Gjendesheim til Memurubu, for så å gå tilbake. Turen tar normalt 5-7 timer.

Fra Memurubu stiger det ganske bratt opp den første timen, før det etter hvert flater ut og går nedover mot «bandet» mellom Bessvatn (1374 moh) og Gjende (984 moh). Her velger mange å ta seg en liten pause og nyte synet av det mørke blå Bessvatn og det smaragdgrønne Gjende før man begynner på selve «eggen».

Her er det ca 400 meter rett ned til Gjende. Deler av eggen er ganske smal, noen steder kan det være vanskelig med møtende trafikk. Men dette løses med godt samarbeid! Når man har kommet seg opp eggen velger mange å spise nistepakka si, hvis man ikke gjorde det på «bandet». Og glem for all del ikke å snu deg for å nyte utsikten innover Gjende og Gjendealpene!

Videre går det en tydelig sti mot Gjendesheim over Veslefjell. På toppen av fjellet passerer man en stor steinhaug, som markerer det høyeste punktet på turen, 1743 moh. Ca en kilometer fra Gjendesheim deler stien seg i to, den til venstre går mot Glitterheim og Bessheim, den andre fører ned mot Gjendesheim og Gjende.

Turen ned fra Veslefjell er til tider ganske bratt, men stien er fin. Siden det er såpass stor trafikk over Besseggen jobber DNT med å steinlegge stien. Gå derfor bare etter stien, og ikke ved siden av. Dette for å hindre unødig slitasje på vegetasjon og terrenget forøvrig.

Turen har en total lengde på 17 km. Det er også mulig å gå fra Gjendesheim til Memurubu for så å ta båten hjem igjen. Ønsker du å gå utenom båtsesongen kan du gå fram og tilbake. Selve Besseggen ligger halvveis.

Gjende og Bessvatn

Gjende er kanskje det navnet som sterkest blir forbundet med Jotunheimen ved siden av Besseggen og Galdhøpiggen. Gjende er ca 20 km lang, og i snitt ca 1 km bred. Fjellveggene reiser seg på det meste nesten 1300 meter opp fra vannflaten. Gjende er med sin dybde på omtrent 150 meter den dypeste innsjøen i Jotunheimen nasjonalpark (Bygdin er dypere, men ligger utenfor nasjonalparken).

Les mer


Kart for turalternativene

BesseggenA
Du kan også gå Besseggen ene veien og langs Gjende andre veien. Da må du regne med 8-10 timer.

Det er også ett alternativ å gå fra Bessheim opp til Bessvatnet, rundt dette og opp på eggen. Dette er en tur på ca 7 timer.
BesseggenB
PS: Rekorden Memurubu-Gjendesheim er på 1 time og 14 minutt, satt av Reidar Andreassen først på 60-tallet, da Besseggenløpet ble arrangert.