Turen over Besseggen

De fleste som tar turen over Besseggen tar båten innover Gjende før de tar fatt på den populære fjellturen.

Gjendebåten går fra bryggen ved Gjendesheim hver morgen, og tar deg videre til Memurubu. Det er på Memurubu turen over Besseggen starter.

Du kan også gå Besseggen den andre veien. Da starter du turen fra Gjendesheim eller Bessheim. Velger du å gå denne veien, går du ned Besseggen og ender opp i Memurubu der du tar båten tilbake til Gjendesheim.

Gjende &  Bessvatnet

Gjende er ca 20 km langt, og i gjennomsnitt ca en km bredt. Fjellveggene reiser seg på det meste nesten 1300 meter opp fra vannflaten. Med 150 meters dybde er Gjende den dypeste innsjøen i Jotunheimen nasjonalpark.

De høye, motstandsdyktige fjellmassivene i nord og sør gjorde at store ismasser ble presset sammen på et lite område. Dette gjorde isen tykk og gravde Gjende dypt.

Den blågrønne fargen oppstår ved at fine brepartikler vaskes ut i Gjende og reflekteres i dagslyset. Fargen forsterkes ytterligere ved at Gjende er så tett omsluttet av mørke fjellvegger og kraftig grønn vegetasjon, slik at kontrastene blir større.

Gjende er et godt fiskevann, og særlig utløpet ved Gjendeosen er en kjent og ettertraktet fiskeplass for mange.

Bessvatnet ligger 1374 meter over havet og er med sin blåfarge en kontrast til Gjende. Fra Bessheim er det omtrent fem km på fin sti opp til vannet. Bessvatnet er syv km langt, og ca 120 meter dypt. Det er «kåret» til norges reneste innsjø, man kan se bunnen selv der det er nesten 30 meter dypt.

Se mer om turen over Besseggen i vår egen guide. Les den digitalt her eller få den på papir hos oss.