Gjende og Bessvatn

kart_bessvatnGjende er kanskje det navnet som sterkest blir forbundet med Jotunheimen ved siden av Besseggen og Galdhøpiggen. Gjende er ca 20 km lang, og i snitt ca 1 km bred. Fjellveggene reiser seg på det meste nesten 1300 meter opp fra vannflaten. Gjende er med sin dybde på omtrent 150 meter den dypeste innsjøen i Jotunheimen nasjonalpark (Bygdin er dypere, men ligger utenfor nasjonalparken).

Gjende er et godt fiskevann, og nordbredden av vannet har en frodig vegetasjon, med bl.a. et rikt dyreliv. Ellers er Gjende kjent for sin blågrønne farge. Den oppstår ved at masse fine brepartikler som vaskes ut i Gjende reflekterer dagslyset. Fargen forsterkes ytterligere ved at Gjende er så tett omsluttet av mørke fjellvegger og kraftig grønn vegetasjon, slik at kontrastene blir større.

Gjende er gravd ut av isen. De høye, motstandsdyktige fjellmassivene i nord og syd gjorde at store ismasser ble presset sammen på et mindre område, og den store tykkelsen gjorde at isen gravde så dypt. Videre nedover Sjoadalen fløt isen mer ut til sidene, og gravde ikke så dypt i landskapet som ved Gjende.

Bessvatn ligg på 1374 meter over havet og står med sin blåfarge i sterk kontrast til Gjende. Frå Bessheim er det omtrent 5 km å gå opp til osen, og det er fin stig heile vegen. Sjølve vatnet er 7 km langt. Vatnet er djupt, ca 120 meter. Det er «kåra» til norges reinaste innsjø, ein kan sjå botn sjølv om det er nesten 30 meter djupt!


Kart for turalternativene

BesseggenA
Du kan også gå Besseggen ene veien og langs Gjende andre veien. Da må du regne med 8-10 timer.

Det er også ett alternativ å gå fra Bessheim opp til Bessvatnet, rundt dette og opp på eggen. Dette er en tur på ca 7 timer.
BesseggenB
PS: Rekorden Memurubu-Gjendesheim er på 1 time og 14 minutt, satt av Reidar Andreassen først på 60-tallet, da Besseggenløpet ble arrangert.