Turen over Besseggen

De fleste som tar turen over Besseggen tar båten innover Gjende før de tar fatt på den populære fjellturen.

Gjendebåten går fra bryggen ved Gjendesheim hver morgen, og tar deg videre til Memurubu. Det er på Memurubu turen over Besseggen starter.

Du kan også gå Besseggen den andre veien. Da starter du turen fra Gjendesheim eller Bessheim. Velger du å gå denne veien, går du ned Besseggen og ender opp i Memurubu der du tar båten tilbake til Gjendesheim.

1. BRYGGEN PÅ GJENDESHEIM

Til bryggen på Gjendesheim kan du kjøre med bil, og Gjendesheim Turisthytte ligger nede ved bryggen. De aller fleste tar båten inn til Memurubu for så å gå tilbake over den verdensberømte Besseggen. Du kan også gå motsatt vei, ved å starte turen opp fra Gjendesheim.

2. GJENDEBÅTEN – HUSK Å KJØP BILLETT

Rutetabell finner du på www.gjende.no

3. BRYGGEN PÅ MEMURUBU

Stien opp fra Memurubu er bratt og har en fin utsikt ned i breelven Muru. Det er blant annet Muru som tar med seg sandpartikler og gir Gjende den smaragdgrønne fargen.

4. BJØRNBØLTJØNN

Her kan du fylle opp drikkeflasken din med friskt fjellvann.

5. BANDET

Bandet er en smal rygg som hindrer Bessvannet (1374 moh) å renne ut i Gjende som ligge 400 meter lavere. Det sies at Bessvannet er Norges reneste innsjø med en sikt på ca. 30 meter. Mange velger å ta en matpause her.

6. BESSEGGEN

Den bratte og smale ryggen som strekker seg opp fra bandet er selve Besseggen. Ikke glem å koble ut å nyte utsikten over Gjende og Gjendealpene. Like før du passerer siste del av ryggen, vil du komme til det mest kjente fotomotivet på turen.

Bilde av Besseggen
Bilde av Besseggen fra bandet.

7. VESLEFJELL

Her finner du varden som markerer det høyeste punktet på turen i 1743 moh. Stien vil dele seg ca. 1 km lenger fram og tar deg enten til Gjendesheim eller Bessheim.

KJEKT Å VITE

FORSLAG TIL PAKKELISTE

 • Fjellstøvler
 • Ekstra sett sokker
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Gnagsårplaster
 • Solbriller
 • Ullundertøy
 • Vinn- og vanntett jakke og bukse
 • Votter
 • Lue
 • Minst 1 l drikke
 • Niste
 • Kart og kompass/GPS
 • Litt godteri for humøret
 • Kamera for bevisbildet
 • Penger eller kort for mat- og suvenir
 • Print eller skjermbilde av bestilt billett på Gjendebåten

HVOR LANG TID TAR BESSEGGEN Å GÅ?

De fleste bruker mellom 6 og 8 timer, inkludert pauser, på å vandre Besseggen. Med en stigning på nesten 1000 høydemeter,  og en lengde på rundt 13km, er Besseggen en lang tur.

RUTETIDER TIL BÅTEN

Sjå www.gjende.no.

HØYDESKREKK

Hvis du oppdager at du har høydeskrekk? Dette har nok skjedd mange før deg…  På Bandet kan du snu og gå tilbake til Memurubu eller legge turen langs Bessvatnet til Bessheim eller Gjendesheim. Du kan også finne noen som hjelper deg med å fokusere på stien og ikke på høyden. Det kommer ingen utsatte partier etter at du har passert eggen!

KART TIL BESSEGGEN TUREN

Kart med høydeprofil og GPX spor finner du på Ut.no

HØYDE PÅ BESSEGGEN

Den høyeste punktet på Besseggen er 1743 m.o.h., og det er på Veslefjell.

NAVNFORKLARINGER

Besseggen («Peer Gynt»: Gjendineggen), skarp fjeldryg, der adskiller Bessvand fra Gjende i Jotunheimen; mod Gjende, der ligger ca. 400 m lavere, er fjeldsiden stupende brat. Langs efter eggen fører en gangsti, som ikke bør benyttes af svimle folk. (Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

«Bess» kommer av norrønt bersi, ‘bjørn’. Mange av områdets navn tyder på at det var mye bjørn her tidligere. Jo Gjende skjøt en bjørn ved Bjørnbølet som han hadde fulgt helt fra Heidal!

Om Gjende &  Bessvatnet

Gjende er ca 20 km langt, og i gjennomsnitt ca en km bredt. Fjellveggene reiser seg på det meste nesten 1300 meter opp fra vannflaten. Med 150 meters dybde er Gjende den dypeste innsjøen i Jotunheimen nasjonalpark.

De høye, motstandsdyktige fjellmassivene i nord og sør gjorde at store ismasser ble presset sammen på et lite område. Dette gjorde isen tykk og gravde Gjende dypt.

Den blågrønne fargen oppstår ved at fine brepartikler vaskes ut i Gjende og reflekteres i dagslyset. Fargen forsterkes ytterligere ved at Gjende er så tett omsluttet av mørke fjellvegger og kraftig grønn vegetasjon, slik at kontrastene blir større.

Gjende er et godt fiskevann, og særlig utløpet ved Gjendeosen er en kjent og ettertraktet fiskeplass for mange.

Bessvatnet ligger 1374 meter over havet og er med sin blåfarge en kontrast til Gjende. Fra Bessheim er det omtrent fem km på fin sti opp til vannet. Bessvatnet er syv km langt, og ca 120 meter dypt. Det er «kåret» til norges reneste innsjø, man kan se bunnen selv der det er nesten 30 meter dypt.

Vår brosjyre i PDF format

Klikk her for å se PDF